Den norske filmfestivalen i Haugesund er et møtested for norsk og nordisk filmbransje og det kollektive publikum. Festivalen hyller filmen og filmkunsten, hvor du kan nyte alt fra inn- og utland. Festivalen er også landets første festival, men det er også den viktigste siden de fleste innenfor filmbransjen møtes der og utveksler erfaringer samtidig som de ser hva som rører seg i bransjen.
Festivalen er et samarbeid mellom bransjeorganisasjonen Film og Kino, Haugesund kommune og Rogaland fylkeskommune. Den har til og med en kongelig beskytter i form av Kronprins Haakon og Norges største filmstjerne gjennom tidene, Liv Ullmann, er festivalens ærespresident. Om du vil møte de viktigste personene i norsk filmbransje og se det norsk film har å tilby på sitt beste, da må du oppsøke Haugesund.
Kortfilmfestivalen i Grimstad
Om du vil oppleve hva som vokser i norsk filmbransje, da må du reise til Grimstad for å se hva som vises på kortfilmfestivalen der. Selve festivalen startet i 1978, men da i Røros, før den flyttet til Trondheim for så å havne på det blide Sørlandet i 1988. Den viser det beste som filmbransjen har å tilby av norske og internasjonale kortfilmer.
Det er en viktig debut-arena for de som er veldig nærme å slå igjennom, hvor fri og uavhengig film vises for publikum og mer erfarne folk i bransjen. Du kan få med deg alt fra gamle kortfilmer, nye eksperimentelle kortfilmer og dokumentarer. Fra 1990 har også festivalen utdelt Gullstolen for den beste kortfilmen som vises ved festivalen. Denne festivalen er et must for filminteresserte.
Amandus – Ungdommens filmfestival
Ungdommens filmfestival i Lillehammer avholdes hvert år i uken før påske. Det avholdes kurs, seminar og visning av film. Dette er en festival som er bygd opp for at profesjonelle folk skal få møte unge filmskapere for å gi dem råd og veilede dem. Her kan du se filmer fra veldige talentfulle unge mennesker, som kanskje om noen år lager store filmer.
Denne festivalen har vært med på å forankre viktigheten av Lillehammer i norsk filmbransje. Amandusprisen deles ut på slutten av festivalen og består av ni kategorier. Du kan oppleve de fleste av de nominerte i kinosalen i løpet av festivalen og kan dermed få se de fremtidige stjernene. Siden 2016 har Amandusfestivalen blitt slått sammen med Den norske studentfilmfestival.
Tromsø Internasjonale Filmfestival
I antall besøkende er Tromsø filmfestival den absolutt største i Norge. Den ble først avholdt i 1991 og kan skilte med kjente verdenspremierer som Heftig og begeistret (2001) og Kautokeino-opprøret. Vanligvis starter festivalen mandag, med visninger, den tredje uken i januar og går til søndag, men med den offisielle åpningen på onsdag. Festivalen er som regel forkortet til TIFF i media.
På TIFF kan du oppleve filmer i Tvibit, som er en improvisert snøkino, og mange andre saler, blant annet Hålogaland Teater, Fokus Kino og Kulturhuset. Fire priser deles ut i forbindelse med festivalen, Auroraprisen, FIPRESCI-prisen, Don Quijote-prisen og Tromsøpalmen. Auroraprisen ses på som den viktigste siden den består av 100 000 kroner og sikrer vinneren kinodistribusjon i Norge. TIFF har blitt en viktig filmfestival i Norge.
70mm-festivalen
Om du er mer glad i arthouse-filmer og synes det er viktig med presentasjon av det filmatiske i filmen, er 70mm-festivalen noe for deg. Hvert år vises klassiske og nye filmer på 70 mm ruller hos Cinemateket i Oslo. Dette er en festival som filminteresserte i Oslo er veldig glad i, siden du kan nyte god film i stort format.
Gladmat
Etter alle de filmfestivalene, er du nok sulten på noe litt annerledes. Gladmat er en matfestival i Stavanger som har vært arrangert hvert år i juli siden 1998. Der kan du smake på mat laget av gode råvarer eller få vist fram nisjeprodukter. Festivalen prøver også å ha fokus på det siste innen mattrender – så ha god appetitt og nyt filmene.