KORK

Orkesteret går under NRK sine vedtekter og skal stå til disposisjon til å brukes på radio, fjernsyn og nett. De 54 ansatte i orkesteret har arbeidsplass på Store Studio på Marienlyst i Oslo. Det er her NRK ligger. KORK har mottatt mange priser, mest kjent fikk de Spellemannprisen i 2006 sammen med Grex Vocalis for albumet Arne Nordheim: Draumkvedet.

Orkesteret går under NRK sine vedtekter og skal stå til disposisjon til å brukes på radio, fjernsyn og nett. De 54 ansatte i orkesteret har arbeidsplass på Store Studio på Marienlyst i Oslo. Det er her NRK ligger. KORK har mottatt mange priser, mest kjent fikk de Spellemannsprisen i 2006 sammen med Grex Vocalis for albumet Arne Nordheim: Draumkvedet.

Historikk

Da KORK startet var det bare 24 medlemmer i orkesteret. Dette bestod av Gunnar Knudsen sitt radio-ensemble. Gunnar Knudsen var en norsk fiolinist og kapellmester som fikk en anmodning av NRK å være med på å bygge opp Stavangerensemblet. Dette førte til at han i 1945 sammen Øivind Berghs Bristol Orkester startet å bygge opp det som i dag kalles KORK.

Det har vært mange kjente dirigenter ved KORK. Dette startet selvsagt med Øivind Bergh som hadde denne stillingen i hele 30 år. Deretter kom Sverre Bruland på banen. Han var dirigent fram til 1988. Vi har også sett Avi Ostrowsky være dirigent fra 1988 til 1992, mens Ari Rasilainen var dirigent fra 1993 til 2002. Rolf Gupta sto på podiet fra 2003 til 2006.

Dirigenter

Det har vært mange kjente dirigenter ved KORK. Dette startet selvsagt med Øivind Bergh som hadde denne stillingen i hele 30 år. Deretter kom Sverre Bruland på banen. Han var dirigent fram til 1988. Vi har også sett Avi Ostrowsky være dirigent fra 1988 til 1992, mens Ari Rasilainen var dirgent fra 1993 til 2002. Rolf Gupta stod på podiet fra 2003 til 2006.

Deretter var det danske Thomas Søndergård som komme på banen. Han holdt på fra 2009 til 2013. Da var det Miguel Harth-Bedoya som tok over. Han er dirigent den dag i dag (2019). KORK er en organisasjon som administreres av NRK. For tidenes er det Rolf Lennart Stensø som har ansvar for å administrere orkesteret. Han er rett og slett orkestersjef.

Musikere

Det finnes en rekke musikere som har bidratt i KORK. Vi skal ikke nevne alle her, men orkesteret har hatt en rekke kjente soloblåsere på fløyte, obo, klarinett, fagott, horn, trompet og trombone. Hvis du har lyst til å lese mer om dem finner du en god oversikt på NRK sine hjemmesider. Det har vært en rekke ekstremt gode musikere i KORK.

Noen av musikerne som har spilt i KORK regnes som musikkpersonligheter. Disse har bidratt til musikk-Norge på en måte mange andre musikere ikke får muligheten til. Dette inkluderer fløytistene Alf Andersen, Per Øien og John Tonsjø. Vi har også fiolinistene Ørnulf Boye Hansen og Johan Øian. Dette er musikere som er godt kjente i musikkmiljøet både i Norge og i utlandet.

KORK i populærkulturen

KORK har vært en del av en rekke bøker og artikler, men kanskje mest kjent er boken 53 musikere møter 53 fotografer. Denne ble utgitt på Messel Forlag i 2002. Denne boken var svært populær (kanskje nesten mest blant musikerne selv). Vi har også sett mange av musikerne i serien Orkesterliv på NRK. I tillegg har KORK spilt med en rekke store artister.

Oppsummering

KORK kan nesten kalles en institusjon. Det er et orkester som har blitt elsket av generasjoner. Kringkastingsorkesteret består av 54 musikere som alle er eksperter på sine instrumenter. Selv om NRK er eiere av orkesteret har de spilt på mange tilstelninger, som for eksempel Spellemannprisen, Nobels Fredspris og Melodi Grand Prix. KORK kommer nok til å være en del av norsk musikkhistorie i lang tid framover.